En anteriors post explicàvem, a manera resum, que el SEO es divideix majoritàriament en dos grups, el SEO On Page i el SEO Off Page. En aquest article desgranarem els 6 punts més importants del SEO On Page actual, punts que canvien constantment atès que Google ens força a renovar-nos amb cada actualització dels seus algorismes. Som-hi!
1. CONTINGUT
Cada dia que passa tot el SEO se centra una mica més en el contingut. Al final, el que Google espera de la nostra pàgina web és que sigui capaç de satisfer les necessitats del lector. Sense un contingut interessant i apropiat no ho podrem aconseguir. No hi ha trucs màgics per tenir el millor contingut. El que has de fer és posar-te en la pell del potencial lector del teu web i pensar que està esperant exactament d’ella. Alguns consells per a aquest apartat són:
• Sigues directe. A l’internauta no li agrada perdre el temps, així que si entra al teu web i no troba el que està buscant o creu que estàs marejant la perdiu abandonarà la teva pàgina web. Hi ha molta informació a la xarxa!
• Usa llistes numerades. Funcionen, és així. “15 trucs per comprar online més barat”, “10 vestits genials per anar de casament”, “6 claus del SEO On Page”… ehem, ehem!
• No et tallis amb els enllaços. Si creus que el teu article necessita d’uns enllaços externs per acabar de ser útil per al teu visitant, no ho dubtis. Ell ho agrairà, i Google també.
Pensa que al final, un dels punts que Google més penalitza és que algú entri al teu web i acabi abandonant-la ràpidament ja sigui perquè no ha trobat el que estava buscant o per qualsevol altre motiu, així que enamora’ls!
2. VELOCITAT
Cada segon que passa el teu web carregant es tradueix en clients potencials que se’n van de la teva pàgina. Tal qual. Pensa en tot el que pot fer que el teu web no estigui sent prou ràpida i arregla-ho, d’això depèn en gran manera l’èxit de la teva pàgina web. Des d’imatges pesades, scripts amb errors, animacions innecessàries que alenteixen l’accés al contingut, etc.
3. NO MOLESTIS A L’USUARI
Sembla bàsic, però quantes vegades hem entrat en una web i als 5 segons d’estar llegint, quan encara no hem ni decidit si aquesta web ens resultarà útil, ja comencen a sortir molests popups demanant-nos que en registrem a una newsletter, que acceptem notificacions d’escriptori, que apaguem l’ad-blocker… No amic no, tot això està molt bé però cal intentar ser menys intrusiu. Almenys, deixa temps a l’usuari perquè sigui capaç de valorar què li podrà aportar aquesta newsletter que ofereixes.
4. PARAULES CLAU
El contingut és súper-important, sí, però no podem deixar de costat les paraules clau MAI. Pensa en elles com un reforç positiu per fer-li veure a Google que realment tractes un tema concret i vols que et vegin com un referent en en aquest tema, però no siguis pesat. Com moltes coses de la vida, el que és bo amb moderació acaba essent fatal en excés.
Aquí van alguns dels llocs en els quals hauries de deixar-li caure a Google de què va la teva pàgina web:
• Títol i etiquetes Title: vital. Si en una pàgina que tracta sobre pilotes de futbol no apareixen les paraules “pilotes” o “futbol” malament comencem 😀
• Capçalera: en les capçaleres dels post o títols de productes també és important deixar clar de què estem parlant.
• Contingut: el més important. Aquí cal tenir en compte la regla del 3%. La densitat de paraules clau del teu post ha d’estar entre un 1,5% i un 3% del percentatge total de text que hi ha a la teva pàgina. Superar aquest percentatge podria implicar coses tan gracioses com que Google consideri que la teva pàgina fa Spam. Veuràs que riures! (És broma, riuràs més aviat poc.)
• Enllaços: a l’enllaçar no et limitis a nomenar la pàgina a la qual vas, usa també paraules que et siguin útils. (En una pàgina de motos, per exemple, serà molt més interessant posar “Clica per veure més motos” que “Fes Click”).
• Noms de les imatges: Google no pot veure les teves imatges en analitzar el teu SEO, però sí que llegeix les etiquetes que les acompanyen. Em segueixes? 😉
• Atributs ALT en les imatges: molt important. Tant en SEO com en usabilitat web. La funció de l’etiqueta ALT és clau per a les persones amb problemes de visió, doncs és la que s’encarrega de fer-li saber al lector què és el que apareix en la imatge mitjançant programes de veu. Ja hem dit que el més vol Google és que la teva pàgina sigui rellevant i útil per als teus usuaris, així que imagina la rellevància d’aquesta etiqueta. Si vols que Google et tingui en compte, oblida’t d’imatges sense etiqueta ALT, o amb noms tipus DCIM126.
• URLs: és important que la URL de les pàgines tingui relació amb el contingut que s’ofereix al lector.
5. DIFERENCIACIÓ
Pensa per un moment quanta competència tens. Quantes pàgines web estan parlant, ara mateix, del mateix que la teva. Si vols que el teu client es quedi amb tu hauràs de presentar-li alguna cosa que els altres no ofereixin, ja sigui a manera de facilitat d’ús de la interfície, llenguatge adequat al tipus de client que cerques i al producte que ofereixes, etc.
6. ENLLAÇOS SORTINTS
Des dels temps en els quals el SEO anava en bolquers s’ha considerat els enllaços sortints com un arma de doble tall, ja que aporten valor al client, però també l’allunyen de la teva pàgina web. Llavors, és millor posar-los o no? T’has parat a pensar que la millor manera de fer SEO és demostrar-li a Google que la teva prioritat és ser útil per als teus visitants, encara que acabis perdent-los pel camí? Segur que t’ho tindrà en compte.
A mesura que passa el temps i Google avança, és més difícil enganyar-lo amb trucs que al final de res li serveixen al visitant de la nostra pàgina web, així que el consell final és que intentis ser el més útil possible al teu client i veuràs els resultats.
En propers post, parlarem del SEO Off Page i com ens pot ajudar a sobresortir en els cercadors.