Disseny amb un punt d’artesania

rubell xoo studio disseny gràfic

Fa uns dies estàvem en una visita comercial i la persona amb qui parlàvem ens va comentar que havia vist a Pinterest un treball nostre. La fotografia del treball era compartida per un compte que no tenia res a veure amb nosaltres, així que sens dubte va ser una fabulosa noticia que vàrem acollir amb una gran alegria i orgull.

Es tracta d’un encàrrec molt personal i específic, les cartes d’un restaurant tradicional de Monistrol de Calders. Un restaurant de poble, de cuina catalana de qualitat, dels de tota la vida, d’aquells de canelons i fricandó de vedella, amb cadires de fusta rústiques i olor de llenya al menjador.

Avui el volem posar com a exemple del que s’anomena handmade design (els anglesos són molt bons resumint conceptes). Ens expliquem una mica més: la carta que vam dissenyar i produir per a Rubell Restaurant, és un bon exemple de com podem sortir de l’estandardització del disseny, produint un element que té un punt d’“artesania”, perquè la seva producció surt dels estàndards: disseny- impremta.

I de quins elements consta, aquesta carta?

  • Suport de fusta: És el gran protagonista de la peça, realitzat pels mestres i artistes CrearLab. Hi destaca el gravat del símbol a la part superior i el logotip en la part inferior, realitzats amb làser per aconseguir una precisió total en la reproducció de la marca. Està realitzat amb conglomerat de fusta (perquè sigui lleuger) amb xapat de roure (per aconseguir un acabat noble i de qualitat). Hi destaca el detall del troquell al lateral esquerre, per on es fa passar una goma que sostindrà la carta en paper.
  • Cobertes carta: a banda de l’estètica, la producció busca la màxima eficàcia. Al tractar-se d’un restaurant amb molta rotació de clients, les cartes han d’estar realitzades amb materials resistents i que no s’embrutin. Per això, per a les portades s’ha escollit un paper de la família Synaps, pràcticament plàstic i impermeable, que permet fins i tot rentar-les amb un pany humit si s’embruten. Hi veiem una imatge de l’interior del restaurant, desenfocada, que transmet una sensació acollidora, com si fóssim a casa els avis, però amb el punt de modernitat que aporta el blanc i negre.
  • Interior carta: deixem de banda l’amanida de llamàntol o els raviolis amb salsa de ceps, entre d’altres delicatessen, per fixar-nos en el paper. Aquí s’ha escollit un Tintoretto. La textura càlida d’aquest paper és un recordatori del que representa el restaurant, un lloc de tradició, amb història, un racó on gaudir de la cuina de tota la vida. Destaca el fet que la carta, al no anar enquadernada (només porta la goma), permet actualitzar-se per fulls, sense que el canvi en el preu d’un plat, o la eliminació d’una referència, suposin haver d’imprimir de nou toooota la carta.

El resultat és una carta eficaç, que resulta pràctica i útil per al restaurant i els cambrers, i que sorprèn als clients perquè té un “puntet” d’originalitat i de sortir dels estàndards.

Però no sempre podem optar pel handmade design. El problema més habitual que té és precisament el seu caràcter de manualitat: només s’ho poden permetre les produccions petites. En aquesta ocasió el restaurant només necessitava una producció de 200 cartes de menú, així que es va donar una situació idònia per llençar-nos-hi de cap.

Així que ja ho sabeu: si teniu un projecte amb ànima, petit, amb personalitat, que es pugui permetre una producció petita i personalitzada… aquest és el punt de partida perfecte per a la creativitat handmade! Si és el vostre cas, a Xoo Studio estem disposats a donar-vos moltes idees!

Per cert, els amants del disseny i dels productes fets a mà teniu una cita aquest cap de setmana: el Handmade Festival Barcelona, que celebra la seva tercera edició. Hi veureu propostes amb patchwork, patrons, amigurimis (ninots de ganxet, molt cool!), scrapbooking, decoupage, bricolatge… Divertit, creatiu, inspirador… Im-pres-cin-di-ble!

Escrit per
More from Mia Sors

Disseny amb un punt d’artesania

Fa uns dies estàvem en una visita comercial i la persona amb...
Llegir més
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/xoostudio.es/web/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405