Fa unes setmanes parlàvem de la transformació digital, un canvi d’era produït pels avenços tecnològics i com aquests estan trencant els esquemes en els hàbits de comportament socials, les maneres de treball i els models de negoci. Aquesta transformació ofereix un ampli ventall de nous conceptes, noves paraules que probablement no entenem la majoria de mortals. És per això que fem una aproximació, en clau de màrqueting i comunicació, d’alguns conceptes que engloben la transformació digital.
Evitarem les descripcions amb paraules tècniques i deixarem de banda els complexos discursos d’alguns gurus del màrqueting. Aquesta és una pluja d’idees de nous conceptes que envolten l’entorn de la comunicació i el màrqueting digital, un primer contacte per a la majoria de persones que formem part de la generació analògica.
En primer lloc , en termes de màrqueting, parlem de conceptes relacionats amb el màrqueting online, i un en particular que és la nova mare dels ous en màrqueting digital: Inbound Marketing.
El màrqueting es modernitza, s’estableix l‘Inbound marketing com un dels mètodes de treball consagrats entre la nova generació de marketers. Però, què significa aquesta paraulota?
Inbound Marketing: tracta de reunir les diferents tècniques de màrqueting online. És un tot en un. La traducció més comprensible la definiríem com a màrqueting d’atracció, és a dir , tècniques que tenen com a denominador comú atraure visitants als llocs web i blocs corporatius per tal de generar engagement. Hem dit que no parlaríem amb llenguatge en clau, cert, ja parlarem més endavant del engagement. L’Inbound Marketing doncs, reuneix paraules tan desconegudes per algunes persones que formen part de la vella escola com SEO, content marketing i social media.
- SEO o Search Engine Optimitzation: són una sèrie de tècniques que serveixen per posicionar les pàgines web en els resultats naturals dels motors de cerca com Google. Un bon posicionament depèn de l’optimització del lloc web en termes de contingut únic i original, etiquetes en l’estructura del lloc web o el temps de càrrega per exemple, i no menys important, depèn de l’experiència d’usuari i la usabilitat.
- Content Marketing: Màrqueting de continguts. Són tècniques que pretenen proporcionar contingut (informació) rellevant per a una audiència, usuaris, consumidors, clients potencials o clients existents. El bloc és la columna vertebral on es transmeten aquests continguts. En el cas d’aquest bloc, per exemple, són continguts d’informació relacionats amb el món de la comunicació, l’empresa, la publicitat, el màrqueting, la imatge i la creativitat. Aquest contingut pot ser social, mitjançant campanyes a les xarxes, poden ser newsletters o ebooks, pot ser contingut en format de notícia en aparicions en els mitjans de comunicació o pot ser per exemple en format multimèdia a través de vídeos corporatius o podcasts.
- Social Media: com tots i cadascun dels conceptes esmentats en aquest post, si parlem dels social media podríem fer un post sencer, i fins i tot més d’un. Ja arribarà el moment! Social Media és l’anglicisme de xarxes socials. Són comunitats virtuals on usuaris (persones, institucions, empreses, organitzacions, …) amb els mateixos gustos o interessos es reuneixen i poden interactuar compartint i generant informació. Les xarxes socials són plataformes ideals per a la difusió de continguts.
Engagement: paraula que també ve de l’anglès i que s’entén com a compromís o implicació cap alguna cosa. Dins el món empresarial significa la implicació que pot tenir un treballador cap a l’empresa que treballa o un usuari o consumidor que interactua o es fidelitza amb una marca en particular.Un cas pràctic. Suposem que tenim un bloc que parla sobre màrqueting, publicitat, imatge, disseny i comunicació. S’entén que tenim una audiència que vol llegir sobre aquests mateixos temes ja que aquestes persones realitzen les cerques mitjançant paraules estretament relacionades amb els temes en qüestió. El segon pas, no menys important, és oferir una informació única i de qualitat per a aquesta audiència, respectant les directrius que regeixen els cercadors, una d’elles, per exemple, citar un nombre mínim de vegades les keywords o paraules clau que es vulgui destacar. Així doncs, l’audiència ens trobarà de la forma més ràpida possible. En cas que la informació proporcionada sigui d’interès per a l’usuari, aquest, en un període més breu o més extens de temps, acabarà considerant el bloc en qüestió i l’organització (empresa) que el sustenta. Aquesta consideració serà un primer pas per tal d’aconseguir el tan anhelat engagement.
La comunicació adquireix una especial rellevància en l’entorn online, de manera que les webs o sites són un punt de referència, un aparador, on les empreses es poden mostrar al món. A dia d’avui, mai podem saber d’on pot sortir un subscriptor de la marca. Per tant, passem al camp del disseny web. Removem les desordenades taules dels creatius i trobem conceptes com flat design, infografia, wireframe o responsive.
Disseny de bandera o flat design: és el disseny en pla, com en els gràfics d’aquest post. És un tipus de disseny que busca la simplificació del missatge. S’utilitza especialment a partir de la proliferació del disseny web actual en què l’experiència d’usuari és un aspecte súper clau ja que, per exemple, es redueixen els temps de càrrega. El flat design tracta d’eliminar degradats, textures, ombres i tots els complements o ornaments que no proporcionen cap valor a la informació que es vol transmetre.
Wireframe o Mockup: és una maqueta que normalment es realitza per elaborar un nou projecte web o app. És una guia visual, una representació en la qual s’unifica disseny i desenvolupament web amb l’objectiu d’aconseguir una bona comunicació amb el client. Anys enrere aquesta tasca es realitzava mitjançant arbres web on es feia especial èmfasi en el desenvolupament intern de la pàgina. Per contra, actualment, els mockups o wireframes es centren en el contingut i en l’experiència de l’usuari.
Infografies: son representacions de informació, d’un concepte, un text, a través d’un recurs gràfic, com són imatges sintètiques i fàcils d’entendre. Es van originar en el camp del periodisme, basades en la premissa que la gent, a la xarxa, no llegeix, escaneja. Així, una imatge que il·lustra una idea és molt més comprensible i amena per a la vista que un text.
Responsive: concepte que es defineix com adaptació del disseny d’una web en diferents formats; escriptori, tauleta, mòbils. En aquest cas hem de destacar que Google recomana que les webs siguin responsive, i per tant introduïm el concepte mobile first, és a dir, primer el mòbil. Podríem dir que és millor un sol web que s’adapti a diferents formats que multitud de versions per a dispositius diferents, no?
Així doncs, aquesta és una primera ronda de conceptes que engloben la transformació digital, en concret en l’entorn de la comunicació y el màrqueting de les empreses. El món digital està replet de nous conceptes, la majoria d’ells anglicismes. ¿Ens ajudes a completar aquesta llista de conceptes?