Vins esbojarrats

post-vins-0-mmm

Reconeguem-ho, l’etiqueta de vi esbojarrada està en alça. Imatge moderna i nom atrevit són tendència. Cellers en ple creixement aposten per la innovació i el disseny. Triomfen a la taula i als mercats.
Comencem citant-ne alguns:

Perro Verde, Corazón Loco, El gordo del Circo, Cap de Ruc, Palomo Cojo, Merluzo, Perepunyetes, El Cabronet… és casual el seu naming rarot? No.

vins xoostudio packaging naming terrassa

Posem-nos en situació: estem a la vinoteca, botiga o secció de delicatesen del supermercat. Ens aturem davant de la prestatgeria de vi blanc, a l’alçada dels verdejo. No som someliers entesos però tenim una àrdua missió i és la d’escollir un vi per al sopar d’aquesta nit. Podem comprar un vi d’etiqueta antiga, estamping daurat, clàssic i avorrit… o un vi nou, de nom divertit i il·lustració simpàtica. Així que enxampem l’últim i preguntem amb estrelletes en els ulls al dependent ociós “Què tal aquest vi?” “Molt correcte”-diu el somelier mirant l’ampolla i oferint-te una cistella per si encara vols comprar alguna altra ampolla abans de passar per caixa. Doncs sí, hem triat per l’etiqueta.

I aquest sentiment de culpabilitat? Serà un pecat triar el vi per la seva etiqueta? Per als erudits en la matèria, sens dubte. Però per a la resta dels simples mortals, pecadors del màrqueting, l’estètica i el “avui vull descobrir alguna cosa nova”, triar un vi per la seva etiqueta és un acte de pura seducció. Comptat i debatut, milions de seduïts pecadors estan fent disparar les vendes d’alguns cellers.

En els cellers Ferré i Catasús, per exemple, fa temps que aposten per noms curiosos i il·lustracions genials. Així trobem el seu Cap de trons i Somiatruites, autèntiques joies visuals. O el Compta ovelles, m’encanta!

vins xoostudio packaging naming terrassa

Més exemples d’il·lustracions i namings curiosos:
Cop de vent. Sens dubte un nom genial per batejar un vi de l’Empordà assotat per la tramuntana. Si a un bon nom l’acompanya la il·lustració de l’italiana Virgina Mori i un disseny elegant, l’èxit està garantit. Vermell per al negre. Blau per al blanc.

vins xoostudio packaging naming terrassa

Un altre vi que em va encisar per la seva etiqueta i al que vaig jurar amor etern després de provar-lo: Tempus, del celler Altavins. Una petjada tipogràfica en forma de T em recorda a la tampografía, la terra esquerdada, única, personal.

Tempus forma part de la línia gràfica d’etiquetes dissenyada per Sr. Estudi, un brillant projecte que va incloure també el disseny de marca d’aquest celler català.

xoostudio vins packaging naming terrassa

http://www.altavins.com/es/

Anem fins a Múrcia, concretament Yecla, on trobem a Karel Eisner, directora creativa del celler Wineryart i màxima responsable que vins com El Chico Malo, De Muerte o Morena Mía hagin vist la llum. 20 hectàrees de vinyers i una aposta clara per les noves tendències en disseny.

http://www.wineryart.com/

xoostudio vins packaging naming terrassa

Tornem a Catalunya amb un nom curiós. Traca i mocador. I aquesta vegada amb la fotografia de Opisso Studio com a protagonista. Si ens fixem un pel més, ens resultarà familiar un dels nois que hi apareix. Però aquest no és el noi de Polo Ralph Lauren? Què fa Oriol Elcacho en una ampolla de vi? Doncs segons sembla, ell i el seu amic Josep Borrás, propietari del celler Mas de les Vinyes, i que també apareix a l’etiqueta, van decidir que la seva amistat es mereixia el projecte d’un vi en comú. I així va començar l’aventura Traca i Mocador.
http://www.masdelesvinyes.com/

xoostudio vins packaging naming terrassa

Tornem al terreny de la il·lustració, però aquesta vegada ens plantem a Mallorca. Allí, els cellers Terra de Falanis van confiar en l’art de Pere Joan per dibuixar les seves etiquetes.

Un aire fresc i desenfadat per a un vi molt especial.

https://www.terradefalanis.com/

xoostudio vins packaging naming terrassa

Acabarem els exemples il·lustrats amb La Mujer Cañón dels cellers Comando G. Sí, ho has llegit bé: Comando G. Considerat el millor vi de la comunitat de Madrid i valorat amb 95 punts sobre 100 per la revista The Wine Advocate.

Cal reconèixer que cap dels vins d’aquests cellers té nom avorrit: La Bruja Avería, Las Uvas de la Ira, El Fin del Mundo però especialment La Mujer Cañón ha estat tot un èxit de vendes.

http://comandog.es/

xoostudio vins packaging naming terrassa

Així que responsables de màrqueting de cellers ancestrals, el plaer i la bellesa sempre van units. Al bon vi, bon disseny. Produeixin aquest vi de personalitat única. Sí, aquest que delectarà intel·lectuals sibarites de la cultura del vi. Però abans de llançar-lo al mercat, tinguin al costat a un bon estudi de comunicació, que els ajudi amb el naming i l’etiqueta esbojarrada. La seva sortida al mercat ho agrairà. I les seves vendes, també. Què tal Xoo Studio?

More from Montse Machuca

No t’oblidis d’instagram

Entrem en el darrer trimestre de l'any. Ho sabem perquè les grans...
Llegir més
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/xoostudio.es/web/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405